IMAGINE 2009

bezoekers verslag op ons scheveningen.nl

Na een bezoek aan het Central Park op het eiland Manhattan in New York kreeg de bekende veelzijdige Scheveningse muzikant Arie Spaans een lumineus idee.
Verbeeld je dat wij kleinschalig ook een openluchtpodium bieden voor bekende en/of jonge muzikale artiesten, stand-up commedians, dichters, schrijvers en verhalenvertellers, die op ongedwongen wijze hun kunsten gaan vertonen in een Schevenings park.

Als voorzitter van de Stichting Cultureel Centrum Scheveningen ging hij meteen aan de slag. Boven verwachting werd het idee breed gedragen en werd een organisatieteam gevormd.

Met medewerking van de gemeente Den Haag, hoofdsponsor Culturalis, evenals andere sponsors, Stadsdeelkantoor Scheveningen, Haags Pop Overleg en De Maatschappij uit de Keizerstraat, waar live muziek en cabaret net zo vanzelfsprekend zijn als eten en drinken, werd het idee omgedoopt tot realiteit. Voor de bekendmaking werden artistieke affiches gedrukt en geplakt met de tekst:
Imagine In The Park. Zaterdagmiddag 29 augustus aan de Waterpartij, bij de Scheveningers bekend als de Eendjesvijver.

Karel Kanits die de p.r. voor zijn rekening nam ging het gratis festival op de lokale radiozenders promoten.
Steven Rozenboom van De Maatschappij dacht bij zichzelf: Op een festival in het groen hoort groene energie en betrok op futuristische wijze de buren uit de Keizerstraat van Energie Voor Altijd (EVA) erbij om de biertap te voorzien door middel van zonnepanelen.
De voorbereidingen voor dit unieke akoestische festival liepen gesmeerd.

Alhoewel er geen elektriciteit aan te pas kwam was er wel een kink in de kabel gekomen. Ruim een week van te voren besloot burgemeester Van Aartsen plotsklaps dat dit festival ongepast is in de buurt van het Indië Monument en droeg de organisatie op dit te verplaatsen naar het Westbroekpark.

Na wekenlang stralend zomerweer probeerden afgelopen vrijdagavond de weergoden nog roet in het eten te gooien met storm, regen, hagel, donder en bliksem. Tot grote opluchting waren ze gisteren uitgeraasd en werd in een zonnig Westbroekpark de eerste editie van het nieuwe festival: Imagine In The Park geboren.

Midden in het mooie park werd op 8 plekken zo’n 30 acts ten gehore gegeven, van swing, jazz, troubadour tot aan Maandelijkse Cyclus toe die onder grote belangstelling werd opgeluisterd.

Van de Gebroeders De Gier, gewapend met zwarte leren jassen tot aan hun hielen, die op onstuimige buien waren voorbereid. Pro-staat even verderop Fred, Kapper Aan Zee contrast in officieel kostuum. Bekende Hagenezen zoals Jeffrey Huf, Boozy, Adriaan Bontebal, oké, zijn wieg stond in Leidschendam woont veel langer in Den Haag en net als Louis Couperus voelt hij zich Hagenaar ;)

Marcel Verreck zal vast wel inspiratie hebben opgedaan om de beleving in dit park te beschrijven in zijn wekelijkse column. Natuurlijk waren de Suburbs ook van de partij, evenals Kern Koppen en vele anderen.

Na afloop van een optreden ging o.a. Denice Spaans met een hoge hoed langs voor een vrijwillige kleine bijdrage. Er heerste een aangename sfeer in het Westbroekpark. Geen koddebeier of politie gezien.

Smoothie en/of een picknick-mandje gevuld met en drankje en broodje, stond ervoor garant dat de inwendige mens creatief aan zijn trekken kwam. Mobiele toiletten en voldoende vuilcontainers ter plekke maakten het compleet.
Het geschatte aantal bezoekers over de hele middag zal tussen de 500 en 700 zijn. Onbekend is hoeveel bezoekers tevergeefs naar de Waterpartij zijn gegaan.

Eind van de middag verzamelden alle artiesten onder leiding van Sjaak Bral zich op het podium. Samen met het publiek zong men uit volle borst ter afsluiting het nummer van John Lennon: Imagine.

Het bedoelde kleinschalige festival was een groot succes, dat werd voortgezet met een afterparty in Eetcafé De Maatschappij.


zeekakel

Na alle grote Haagse festivals vindt op 29 augustus het evenement 'Imagine in the Park' plaats. Met als subtitel ‘music and spoken word’ wordt het publiek verrast met akoestische acts van (lokaal bekende) muzikanten en verhalenvertellers/standuppers. Plaats van handeling: Westbroekpark, het paradeterrein.

Een soort ‘Lowlands achtâh de duine’
Zo'n dertig acts worden eind augustus verwacht. Vanwege de gevarieerde mix tussen muziek en ‘het gesproken woord’ kwam iemand al met de vergelijking met Lowlands.

“Onzin”, zegt Karel Kanits, uit hoofde van de Stichting Cultureel Centrum Scheveningen bij de organisatie betrokken. “Een leuke vergelijking, maar het is bij uitstek een kleinschalig festival en puur akoestisch.”

Het is de C.C.S. te doen om de ongedwongen sfeer te vangen, zoals je die in Central Park New York kunt beleven, waar je “bij iedere boom” wel een muzikant kunt tegenkomen. Verder is het van belang dat lokaal talent in aanraking komt met professionele collega’s.
Er zijn nogal wat uiteenlopende acts te bewonderen. Van de country-swing van Ragmob tot de zigeunerjazz van Fatcat, van rock van So What tot singersongwriters als Jo de Roeck en Juli Scot. Met een aparte vermelding voor de Nederlandstalige bluestroubadour Dennis Wijmer. Op de in totaal acht verschillende speelplekken kun je verder roemruchte Hagenezen treffen als Jeffrey Huf, Marcel Verreck, Boozy of Sjaak Bral. Maar ook de dames van de ‘Maandelijkse Cyclus’; Debby van den Bergh, Annick Huijbrechts en het duo Daff & Miss Cherry.“Het idee voor dit festival is in de volle breedte met sympathie ontvangen. De medewerking van diverse partijen, de gemeente en de sponsors, is dan ook fantastisch”, aldus Kanits. Met Culturalis als hoofdsponsor en met partners als Muziekcafé De Maatschappij, het Haags Pop Overleg en het Stadsdeelkantoor Scheveningen werd ‘Imagine in the Park’ in no-time van de grond getild.

Het festival is gratis, al wordt een bijdrage in 'de hoge hoed' op prijs gesteld. Men start om 13.00 uur en rond 17.45 uur sluit men af met een verrassende muzikale uitsmijter.