SUBURBS

Suburbs is een rockband uit Scheveningen.

De band bestaat sinds 1995. Na het uitbrengen de EP Disturbed is de band overal gaan spelen waar dit mogelijk was. In Den Haag en omstreken werd Suburbs een begrip.

Het winnen van de Grote Prijs Van Nederland in 1997 was een keerpunt in de carierre van Suburbs. De jaren daarna heeft de band opgetreden door heel Nederland in het club-en festivalcircuit. Ook de diverse radio en TV optredens hebben gezorgd voor nationale bekendheid. De optredens eind jaren 90 op Parkpop en Crossing Border hebben daartoe uiteraard bijgedragen.

Vooral in de regio Den Haag is Suburbs een van de toonaangevende bands en een voorbeeld geweest voor enkele inmiddels doorgebroken Haagse bands in Nederland. Platenmaatschappij Red Bullet (Willem van Kooten) cotracteerde Suburbs voor het maken van 2 albums. Meerdere Suburbs singles werden bescheiden hits in Nederland. Vooral het nummer Forever van het album New Buildings (1997). Het nummer Rollercoaster van het album Land of the Lunatics (1999) werd later door de Haagse band Di-rect in 2004 tot een hit gemaakt. De Suburbs single Citylights is vooral een regionale hit geweest en uitgeroepen tot een van de beste liedjes uit Den Haag.

In 2002 besloten de bandleden tijdelijk te stoppen met de band. Ieder ging zijn eigen muzikale weg in de hoop later weer met genoeg inspiratie ooit verder te gaan met Suburbs. Het startschot voor een herstart kwam in 2005. Toen werd Suburbs gevraagd om in Scheveningen tijdens Koninginnedag een nummer te spelen voor het Koninklijk huis. Arie had een nieuw nummer geschreven en de traditionele Suburbssound kwam na enkele repetities weer helemaal terug. Er kwamen meer nieuwe nummers en de bandleden hadden er weer helemaal zin in.

Een goede come-back is echter niet zomaar gemaakt en de band besloot om niet voor minder te gaan dan een compleet nieuw repetoire. Ook zou er geen nieuw album komen als de bandleden de nummers niet goed genoeg vonden. Erik Schurman kreeg de dubbelrol als gitarist-producer.

In november 2007 zijn Suburbs in Liverpool geweest voor een clubtour en na 3 jaar schrijven, repeteren en optreden werd er besloten om in de zomer van 2008 de studio in te gaan. Van de 25 nummers werden er 12 geselecteerd en het nieuwe album werd opgenomen in de studio van Erik Schurman. Striptekenaar Romano Molenaar (o.a. Storm) heeft de hoes getekend en heeft dit gedaan op een manier waardoor het album voor verzamelaars direct een collectors item is geworden.

Het nieuwe Suburbs album What you gonna do about it? is in januari 2009 uitgekomen. De band heeft besloten om het album in eerste instantie in beperkte oplage en in eigen beheer uit te brengen. Recensies druppelen binnen en zijn lovend. De reacties zijn over het algemeen dat men Suburbs nu beter dan ooit vindt. De weg ligt open voor een geslaagde comeback.

Suburbs heeft 4 albums en 5 singles uitgebracht. Er is gewerkt met de producers Shell Schellekens (Golden Earring, Herman Brood), Han Nuyten, Jan Koster en Erik Schurman.

Suburbs maakt stevige en gevoelige rockmuziek en klinkt vooral Engels. Arie, de componist van de band, zegt beïnvloed te zijn door bands als The Beatles, David Bowie, Joy Division, Nirvana en Oasis.

De bandleden:
Johan ter Schegget zang
Arie Spaans bas en zang
Erik Schurman gitaar
Eriq Agterdenbosch drums